Solvent / eko solvent dijital baskı makinesi
Bir diğer ismiyle dış mekan baskı, roll to roll baskı yani rulodan baskı yapabilen baskı makinesi türüdür. Bobine sarılmış olan ve ürünlerin üzerine boyayı emmesi için atılan lamine özelliğinin olduğu ürünlere baskı yapabilmektedir. Bu makine genel anlamda bilinen özelliklerini ele alır isek aslında halk ağzında “afiş baskı” olarak belirtilen vinil ürünü tarzında rulo olarak bobine sarılmış olan ürünlerin baskısını yapan makinedir.
Solvent / eko solvent dijital baskı makinesi nelere baskı yapar?
- Vinil baskı (Afiş baskı)
- Folyo baskı (Bir nevi sticker baskıda diyebiliriz, arka kısmı yapışkanlı ürün)
- One way vision baskı (Tek yön görüntü veren, halk ağzıyla delikli folyo)
- Duratrans baskı (Işıklı panolar üzerine cam gibi bir baskı yüzeyi gibi görüntü elde eder)
- Canvas baskı (Genel anlamda tablolarda kullanılan lamine edilmiş kumaş türü)
- Blockout baskı (tek branda üzerine çift yön baskı yapabilme özelliğine sahip ürün)
Solvent ve eko solvent arasında fark nedir?
Solvent dediğimiz ürün boya çözücü olarak ele alabiliriz. Boyanın kurumamasını, daha akışkan hale gelmesini sağlayan üründür. Solvent genel anlamda zararlı olarak kabul edilir. Solvent kokar, bu koku insanı rahatsız edici bir kokudur. Eko solvent ise solvent ürününün çok daha az kullanılan, çalıştığı ortamda solvent kokusunu yok denecek kadar aza indiren, tamamen sağlıklı olmasa bile solvent makinesine göre hem daha sağlıklı hemde daha ekonomik (solvent bazında) olan baskı çeşididir. Birde bunlardan farklı olarak su bazlı makineler mevcuttur. Su bazlı dijital baskı makineleri adından yola çıkar isek sadece su teması olduğu zaman ürünün üzerindeki boyanın akması, silinmesi mevcuttur. Bu baskı türü genel olarak iç mekan baskı olarakda adlandırılır. Ortalama çıkış baskı çıkış dpi derecesi 600 ila 1440 dpi arasında değişmekle birlikte bir çok iç mekan baskı makinesinde RGB baskı yapma özelliğinede sahip makinelerdir. Tabiki RGB baskı özelliği RGB değerlerini dengeleyerek CMYK baskı yapmakta fakat cmyk baskıya göre daha parlak baskılar aldığını iddaa edilir, fakat öyle birşey yok. Sadece CMYK değerlerindeki Yellow, yani sarı rengi biraz daha fazla kullanarak parlak bir görüntü elde eder.
Solvent dijital baskı makine örneği,
Konica baskı kafasına sahip makine türlerini ele alabiliriz. Harcanılan boya seviyesi, boya ücreti veya maliyetine göre en iyi olduğu iddaa edilen ve en çok tercih edilen solvent dijital baskı makine türüdür.
Eko solvent dijital baskı makine örneği,
Epson serisi makine kafalarının olduğu makineleri ele alabiliriz. Bu makineler fiyat olarak en uygun, boya harcaması, baskı kalitesi olarak gerçekten çok iyi diyebileceğimiz makine diyebilirim. Dx5, Dx7 tarzı serileri bulunmakla birlikte benim favori makinelerimden biridir.
Su bazlı dijital baskı makine örneği,
Bu makinenin en bilindik, en ucuz, hatta çok ucuz diyebileceğimiz Hp5500 seri dijital baskı makinesidir. Fakat bilinmesi gereken bir nokta ise bu makinenin tek başına pek bir işe yaramayacağı. Eğer bir Hp5500 seri makine alıyor iseniz kesinlikle birde laminasyon makinesi almanız geremektedir. Ürünlerin baskı yapıldıktan sonra laminasyon atılması gerekmektedir. Bu makine Hp5500 makine den daha pahalı olacaktır. Laminasyon makinesi favori örneğim ise Bestlam 1600 serisidir.